Συχνές Ερωτήσεις

  1. Αρχική
  2. Γεωτρήσεις
  3. Γεωτρήσεις Γεωθερμίας
  4. Συχνές Ερωτήσεις
Συχνές Ερωτήσεις Γεωτρήσεις Γεωθερμίας
  • Κωδικός Προϊόντος:
  • Διαθεσιμότητα: 2-3 Ημέρες

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

1. Γεωθερμία ή πετρέλαιο;
Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της χρήσης γεωθερμίας είναι η πλήρης ανεξαρτητοποίηση από το πετρέλαιο θέρμανσης. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της Βόρειας Ελλάδας όσον αφορά στο γεωθερμικό δυναμικό της είναι ότι το άμεσα (με γεωτρήσεις) αξιοποιήσιμο θερμοενεργειακό δυναμικό στη Μακεδονία και Θράκη ξεπερνά σε ισχύ τα 200 MWt και μπορεί να αντικαταστήσει 160.000 Τ.Ι.Π./έτος (Τ.Ι.Π. = Τόνοι Ισοδυνάμου Πετρελαίου. Συνεπώς λέμε αντίο στη χρήση πετρελαίου με την χρήση του ασφαλούς συστήματος γεωθερμίας (η χρήση του συμβατικού λεβητοστασίου ίσως θα μπορούσε να αποδειχθεί και επικίνδυνη κάποιες φορές λόγω της μερικής συντήρησής του, 1 στους 2 δεν συντηρείται σωστά).
Όσον αφορά στο ρεύμα, η ενέργεια που καταναλώνεται είναι πολύ μικρή, θα μπορούσαμε να πούμε όση ενέργεια καταναλώνει ένα ψυγείο. Συνεπώς οι δαπάνες για θέρμανση και κλιματισμό μειώνονται κατά 25% – 75%. Με τις αντλίες θερμότητας, που επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε, έχουμε τον μέγιστο βαθμό απόδοσης με την χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση.

2. Γιατί να προτιμήσω την μέθοδο της γεωθερμίας;
Σήμερα, που οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, η ανάγκη για χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε) με στόχο την μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο, γίνεται επιτακτική. Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φαίνεται ότι αυξάνεται συνεχώς και προβλέπεται να κορυφωθεί το 2010 – 2025.
Συνεπώς η ύπαρξη μιας καινοτομίας στο χώρο της θέρμανσης και του δροσισμού με την μέθοδο της γεωθερμίας συγκεκριμένα, ήταν απαραίτητη. Βέβαια καινοτομία χαρακτηρίζεται για τα δικά μας ελλαδικά δεδομένα καθόσον η γεωθερμία είναι ευρέως γνωστή και χρησιμοποιείται από ευρωπαϊκές, και όχι μόνο, χώρες εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Η γεωθερμική ενέργεια μπορεί να συμβάλλει περισσότερο και με τον πιο επιτυχή τρόπο στην κατανάλωση και παράλληλα εξοικονόμηση ενέργειας, επειδή παρουσιάζει την υψηλότερη εγκατεστημένη ισχύ καθώς και το σημαντικό πλεονέκτημα ότι είναι διαθέσιμη όλο το 24ωρο (ημέρα και νύχτα), σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και επιπλέον δεν επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες, όπως η ηλιακή και η αιολική.

3. Τι προϋποθέσεις πρέπει να πληρεί το οίκημά μου;
Η εγκατάσταση ενός γεωθερμικού συστήματος είναι εύκολη υπόθεση για τον καθένα. Αρκεί να ενημερωθεί κατάλληλα και να αντιληφθεί τις επιλογές που πρέπει να κάνει για την επίτευξη του μέγιστου οφέλους του.
4. Πρέπει να αλλάξω τα σώματα καλοριφέρ για να εγκαταστήσω γεωθερμικό σύστημα;
Επιπλέον αυτό που είναι σημαντικό να τονιστεί είναι ότι δεν χαρακτηρίζεται απαραίτητη η αλλαγή των πιθανών συμβατικών σωμάτων που εμφανίζονται στο χώρο. Η εγκατάσταση μπορεί να διεκπεραιωθεί κανονικά. Βέβαια η απόδοση του συστήματος μπορεί να αγγίξει το 100% με κάποιο σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης ή με την μέθοδο των fan-coils.

5. Θα χρειαστώ πρόσθετο σύστημα θέρμανσης;
Τα συστήματα γεωθερμικών αντλιών θερμότητας είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ικανά να καλύψουν όλες τις ανάγκες θέρμανσης και δροσισμού χωρίς να χρειάζεται εγκατάσταση και κάποιου άλλου συστήματος θέρμανσης δροσισμού ως βοηθητικό..

6. Μπορώ να συνδυάσω το σύστημα ΓΑΘ με άλλα συστήματα θέρμανσης δροσισμού;
Εγκαθιστώντας ένα σύστημα ΓΑΘ μπορείτε να αξιοποιήσετε και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η υδροηλεκτρική ή η ηλιακή ή η αιολική.
Οι ΓΑΘ μπορούν να πολλαπλασιάσουν κάθε «υδροηλεκτρική» κιλοβατώρα για κάλυψη θερμικών ή ψυκτικών αναγκών εύκολα και οικονομικά καθώς το κόστος ενός γεωθερμικού εναλλάκτη ανοικτού κυκλώματος είναι σχεδόν μηδενικό στις συγκεκριμένες εφαρμογές.
7. Θα έχω ζεστό νερό για χρήση χειμώνα – καλοκαίρι;
Για εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το σύστημα γεωθερμικής αντλίας θερμότητας για παροχή ζεστού νερού προς χρήση.
Το ζεστό νερό χρήσης παράγεται δωρεάν κατά την θερινή περίοδο αφού αποτελεί παραπροϊόν της διαδικασίας δροσισμού. Κατά την χειμερινή περίοδο το ζεστό νερό που μπορεί να παραχθεί από τις ΓΑΘ είναι πολύ πιο οικονομικό από οποιοδήποτε άλλο σύστημα και αγγίζει τους 55 °C – 60 °C.
8. Γιατί είναι προτιμότερο το κατακόρυφο κλειστό κύκλωμα;
Όπως είναι γνωστό, η γεωθερμική λειτουργία βασίζεται κατά κύριο λόγο στην αξιοποίηση της θερμότητας της γης η οποία παραμένει σταθερή, μετά από κάποιο βάθος, καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Λόγω των θερμοκρασιακών διακυμάνσεων εξαιτίας των εποχών, η καλύτερη απόδοση του συστήματος επιτυγχάνεται μετά από ένα συγκεκριμένο βάθος, όπου η θερμοκρασία αρχίζει και παραμένει σταθερή

9. Τι γίνεται στην περίπτωση που κατά την γεώτρηση γίνει ανεύρεση νερού;
Σε περίπτωση ανεύρεσης νερού κατά την διάρκεια της διάνοιξης απλά προσπερνάμε τον υδροφόρο ορίζοντα, καθόσον χρησιμοποιώντας κλειστό κύκλωμα μη αξιοποίησης του νερού του εδάφους, δεν μας ενδιαφέρει η απορρόφηση του νερού αλλά της θερμότητας του εσωτερικού της γης, μέσω ειδικού αντιψυκτικού νερού (μείγμα γλυκόλης – νερού).

10. Σε πόσο χρονικό περιθώριο ολοκληρώνεται η εγκατάσταση;
Οι εργασίες μπορούν να οργανωθούν και να ολοκληρωθούν σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα και αυτό βέβαια έγκειται στην εμπειρία και την εξοικείωση με το αντικείμενο του εκάστοτε εγκαταστάτη γεωθερμικού συστήματος. Η πλέον χρονοβόρα διαδικασία περιορίζεται στην έκδοση της προαναφερθείσας άδειας. Κατόπιν της έκδοσης αυτής, η διαδικασία μπορεί να υλοποιηθεί από την επιχείρησή μας, το αργότερα μέσα σε δύο (2) μήνες (χρονικό διάστημα που θεωρείται μικρό για ένα τέτοιου είδους έργο).

11. Ποιο είναι το κόστος της εγκατάστασης;
Η τιμή του κόστους εγκατάστασης εξαρτάται από τα τετραγωνικά του χώρου που θέλουμε να καλύψουμε και προκύπτει από μελέτη του εξειδικευμένου team της επιχείρησης σε συνδυασμό και με την καθοδήγηση των ελβετικών εταιρειών που συνεργαζόμαστε. Η τιμή περιλαμβάνει τις διεργασίες από την διάνοιξη μίας γεώτρησης στην συγκεκριμένη περίπτωση, την σωλήνωση, την σύνδεση με το εσωτερικό του σπιτιού και την δημιουργία ολόκληρου του λεβητοστασίου με την εγκατάσταση της θερμαινόμενης αντλίας και του απαραίτητου μηχανήματος για προετοιμασία ζεστού νερού.
(Ο αριθμός των γεωτρήσεων εξαρτάται επίσης από τα τετραγωνικά του χώρου που θέλουμε να καλύψουμε και μπορεί να κυμανθεί από μία έως όσες απαιτεί η θερμαινόμενη αντλία που εγκαθιστάται).

12. Θα μπορώ να έχω οικονομική απόσβεση της επένδυσής μου;
Μιλώντας για οικονομική απόσβεση θα μπορούσαμε να τονίσουμε ότι μέσα σε έξι, ίσως επτά χρόνια επιτυγχάνεται πλήρως, ανάλογα βέβαια με την εκάστοτε χρήση.

Ετικέτες: Συχνές, Ερωτήσεις, Γεωτρήσεις, Γεωθερμίας